MIHAI COVAȘĂ, PROF. DR.

VICEPREȘEDINTE SSN

Specialist în Nutriție și Fiziologie Gastrointestinală și doctor în Fiziologie și Nutriție, a absolvit cursurile de masterat și doctorat la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.

A urmat cursuri postdoctorale în neuroștiințe la Washington State University, SUA. A activat ca professor si cercetator la Washington State University si Pennsylvania State University. A fost director de cercetare la Divizia de Nutriție Umana, Institutul de microbiologie Micalis, INRA, Paris și șeful laboratorului de metagenomică și fiziologie. A fost conducător de doctorat și a predat la Sorbonne University și la AgroParisTech Paris, Franta.

Este autor a peste 100 de lucrări științifice în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, a peste 150 de prezentări la conferințe, evaluator de granturi pentru agenții de finanțare a studiilor științifice din mai multe țări și editor și evaluator pentru numeroase jurnale științifice.

A pus bazele laboratorului de metagenomică din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, iar activitatea sa de cercetare se bazează în principal pe rolul axei creier-sistem digestiv-microbiotă intestinală în comportamentul alimentar cu implicații în obezitate și diabet.

A coordonat multe proiecte de cercetare printre care rolul microbiotei intestinale în controlul diabetului zaharat de tip 2 și identificarea tulpinilor circulante ale virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României.

În prezent, este profesor și decan al Facultății de Medicină și Științe Biologice, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și profesor de fiziologie la Facultatea de Medicină Western University of Health Sciences, Pomona, California.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *